RCA: ce înseamnă decontarea directă?

Începem articolul de astăzi cu o întrebare: care sunt criteriile de care ții cont atunci când trebuie să închei o poliță RCA? Până să dai tu răspunsul, luăm în discuție cazul general: dacă trebuie să plătesc pentru alții, atunci aleg oferta cea mai avantajoasă, deci prețul cel mai mic. Pentru că, în caz de ceva, asigurarea mea îl va despăgubi pe cel pe care l-am prejudiciat. Nu mă implică direct, sunt acoperit, eu am plătit, să se descurce… Dar ce fac atunci când ajung să fiu eu în situația de a mă descurca?

Există opțiunea decontării directe. Este vorba despre o clauză pe care o poți cumpăra odată cu polița RCA, numai dacă vrei. Adică, în caz de accident, dacă sunt păgubit, nu-mi repar mașina pe asigurarea făcută de celălalt șofer, ci pe polița mea. Iar toată bătaia de cap va fi dusă de asigurătorul meu: el va fi cel care va recupera banii pentru reparații de la șoferul vinovat. Simplu și sigur, nu?

Care e principalul avantaj? Plătești pentru siguranță. În caz de evenimente urâte, lucrezi direct cu asigurătorul tău, în care ai încredere. Deci, dacă ești implicat în vreun accident, tu fiind nevinovat, ai certitudinea că nu va trebui să alergi după hârtii și aprobări, vei salva timp și vei face economie de răbdare. În plus, ai certitudinea că primești serviciile pe care le plătești. În acest caz, dacă vei scoate din buzunar un pic mai mult pentru un RCA luat de la un asigurător serios, vei beneficia de seriozitatea lui.

Decontarea directă nu se aplică, însă, tot timpul. Este valabilă doar în cazul anumitor accidente, respectiv: cele care au loc în țara noastră, mașinile implicate trebuie să fie înregistrate în România, prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor, mașinile implicate trebuie să aibă RCA valabil și, cel mai important, să nu fi existat vătămări corporale.

Dacă vrei să optezi pentru decontarea directă, nu uita să-i spui asta broker-ului la care îți închei polița RCA. Bineînțeles, opțiunea costă, nu este inclusă în prețul RCA-ului. Poate varia între câteva zeci de lei sau, după caz, câteva sute de lei, în funcție de tarifele percepute de fiecare asigurător. Odată cumpărată, clauza va fi atașată poliței RCA. Nu o poți achiziționa separat.

Decontarea directă este valabilă atât pentru accidentele soluționate de Poliție, cât și pentru cele pe care le poți rezolva cu ajutorul constatării amiabile. Pentru a te folosi de acest serviciu, trebui să-ți anunți asigurătorul despre accident în cel mult cinci zile după ce acesta a avut loc. De asemenea, trebuie să îi prezinți documentele de constatare a accidentului (procesul verbal întocmit de Poliție sau constatarea amiabilă).

Tu cum îți alegi asigurarea RCA?

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>