Un automobil curat îți face drumurile mai sigure

Salutare! Astăzi vorbim despre curățenia din mașină. Și începem… de dimineață: sună alarma, dăm „snooze”, mai dormim cinci minute. Ne ridicăm în fugă, turnăm repede cafeaua în termos, luăm un pachet de biscuiți și plecăm într-un suflet, că deja am întârziat…

Pornim mașina și ne îndreptăm spre serviciu. La primul semafor, sorbim din cafeaua fierbinte pe care am făcut-o în grabă. Se face verde, iar biscuiții îi desfacem în timp ce ținem volanul doar cu o mână: dacă-i scăpăm sub vreun scaun, ne punem pofta în cui. Asta, în timp ce încălcăm legea. Conștient și continuu. E interzisă „lăsarea liberă în timpul condusului a volanului”, dar și „efectuarea unor activităţi de natură a-i distrage atenţia șoferului de la drum”. Doar dacă ai noroc, dai de un polițist care să-ți zică „Poftă bună!”, în loc de „Actele la control!”.

Băutul și mâncatul la volan sunt lucruri deloc inofensive. Pe lângă faptul că facem mizerie în mașină, sunt și foarte periculoase pentru noi și pentru ceilalți participanți la trafic: cât luăm o gură de cafea, putem parcurge până la o sută de metri, în care atenția noastră nu este 100% la drum.

Repetă după noi: „Nu mai mănânc sandviciuri, deserturi cu umplutură și chipsuri în mașină”. Toate ne pot face călătoria un calvar. Să nu uităm de cafea: se poate vărsa foarte ușor. Poate mirosul ei nu ne deranjează atât de tare, dar Doamne Ferește să-ți placă să-i pui și lapte, iar la o frână bruscă să-ți sară stropi pe vreun scaun: nicio sticluță de parfum nu te va ajuta să scapi de mirosul de lapte…

Îmbucăturile mai mari nu-ți garantează că nu vei scăpa nicio firimitură în mașină. Oricât de tare te-ai chinui, tot te murdărești și pe tine, și pe mașină.  La fel, și în cazul animalelor fără cușcă: e drăguț să vezi un câine care scoate capul pe geam, fluturându-i vântul pletele, decât auzindu-l schelălăind din cușca lui cu gratii. E plin internetul de asemenea capturi din trafic, dar oare ce s-ar întâmpla în cazul în care trebuie să eviți ceva ce apare pe neașteptate? În plus, după ce părăsește automobilul, câinele poate lăsa fără să vrea ghemotoace de păr ori vrând chiar, vreo surpriză, dacă n-ai oprit când ți-a dat semne…

Căutăm mereu soluții eficiente care să ne salveze din timpul pe care și-așa, nu-l prea avem. Tocmai de aceea, mașina noastră devine a doua casă: o locuință pe roți, în care nu găsești debaraua cu mătură, mop și tot felul de soluții de spălat. În mașină, curățenia ar trebui în primul rând, să fie întreținută. Abia apoi, făcută. Nu vrem să lăsăm germenii răspândiți să ne cauzeze diverse infecții și inflamații care pot deveni periculoase. „Spală-te des pe mâini!” probabil e cea mai folosită zicală când vine vorba de igienă. Pe lângă asta, e bine să ai în mașină o soluție antibacteriană și un săculeț în care să pui toate gunoaiele pe care le aduni. Chiar și așa, praful tot se depune, iar ploaia mai aduce și ea noroi în mașinile noastre. Niște covorașe potrivite pentru fiecare anotimp ne pot rezolva această problemă. Un alt sfat ar fi să nu mai ținem alimente în mașină. Da, ciocolata aia din ușă mai bine o mănânci pe canapeaua din sufragerie. Dacă vrei o mașină curată și ții la sănătatea ta și la aerul pe care îl respiri, mai bine îți planifici din timp mesele pentru te asigura că în momentul în care ți se face foame, ai în față o farfurie, nu un volan.

Știai că românii își spală mașinile, în medie, o dată pe săptămână? E foarte simplu să mergi la o spălătorie unde trebuie doar să cobori geamul, să plătești, iar apoi să aștepți cuminte ca niște utilaje uriașe să facă toată treaba în locul tău. Pentru că asta nu durează mai mult de 10 minute și costă vreo 20 de lei. Hai să îți vând un pont: mai nou, îți poți face programare online și uiți cum e să stai la coada infernală din weekend. O astfel de întreținere e la îndemâna oricui, mai ales datorită prețurilor accesibile: de la cinci lei, până la câteva zeci. Să nu uităm nici de interior: costă mai mult, câteva sute de lei, și poate dura ore bune, însă mașina noastră merită și ea să fie răsfățată din când în când. 🙂

Sper că ți-am amintit că automobilul este conceput pentru a ne deplasa, pentru a călători în locuri la care visăm și pentru a ne face viața mai ușoară. Nicidecum nu are bucătar sau ospătari, așa că nu-l confunda cu un restaurant. La verde va trebui să demarezi, nu să lași bacșiș. Obiceiurile noastre nu trebuie să ne afecteze automobilul în vreun fel, ci să ajungem să ne bucurăm de el pentru o lungă perioadă în care știm că l-am tratat așa cum se cuvine.

Tu cum ai grijă de mașina ta?

3 Comments

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>