Kia e-Niro, mașina cu nume de actor și autonomie uriașă

Doamnelor și domnilor, pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscar de anul acesta se află… Niro! Nu actorul, ci e-Niro, crossover-ul 100% electric produs de Kia, care are o autonomie de până la 615 km în oraș, cu o singură încărcare. Sună imposibil? Noi zicem că sună a viitor, un viitor destul de apropiat, care ne va ridica mai multe semne de întrebare, ne va face să reanalizăm situații și să recalculăm banii pe care îi investim în lucruri. Totodată, ne va face mai responsabili, astfel încât să protejăm și să conservăm ceea ce primim: un mediu cu multe resurse.

Hai să-ți spunem de ce va primi e-Niro statuia… Nu a jucat (încă) în vreun film, dar a participat la un experiment menit să atragă atenția asupra importanței infrastructurii de transport pe bătrânul continent.  Concret: a parcurs aproape 3.800 de kilometri din Lisabona, Capitala Europeană Verde în 2020, către Conferința ONU privind schimbările climatice (COP24) organizată în Katowice, Polonia. Cu ocazia acestei călătorii, automobilul a ilustrat beneficiile transportului cu zero emisii, dar a subliniat și numeroasele obstacole care încă stau în calea unei utilizări mai răspândite a vehiculelor electrice.

Mai exact, a parcurs 3.741 de kilometri în nouă zile: adică e-Niro a traversat șapte țări și 14 orașe.

Bineînțeles, au fost făcute mai multe opriri, pentru discuții cu politicienii locali, pentru a demonstra viabilitatea dezvoltării unei mobilități electrice sustenabile și pentru a atrage atenția asupra provocărilor pe care le ridică.

De ce este e-Niro demn de Oscar? Nu pentru că e condus și lăudat de celebrul actor Robert de Niro, ci pentru că oferă o autonomie mai mare decât multe automobile propulsate de motoare cu combustie internă pe benzină și multe alte vehicule electrice, care au prețuri mai mari. Iar bonus, te bucuri de garanția fără egal Kia, de șapte ani, 150.000 kilometri, care acoperă inclusiv pachetul de baterii și motorul electric.

De cât timp e nevoie pentru o încărcare? Conectat la un încărcător rapid de 100 kW, e-Niro are nevoie de 42 de minute pentru reîncărcarea bateriei de la 20% la 80%. Poți să-l lași în priză cât mănânci. Iar apoi, poți pleca într-o excursie de aproape 300 de kilometri.

Din ce familie se trage? Are doi frați, la fel de promițători, dar parcă nu atât de independenți. e-Niro se alătură versiunilor Niro Hybrid și Plug-in Hybrid– care au fost comercializate la nivel mondial în peste 250.000 de unități de la lansarea lor în 2016. Tot în 2016, Niro a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai economic hibrid din lume, după ce a rulat aproape 6.000 de kilometri, între Los Angeles și New York, cu un consum de 3.07 l/100 km.

1 Comment

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>