Mecanicul: doctorul de familie al mașinii tale

Începem articolul de astăzi cu două întrebări: Cât de des mergi cu mașina la doctor? Ce faci când se întâmplă să auzi un sunet ciudat, automobilul nu mai răspunde la comenzi, iar uneori chiar rămâi în mijlocul intersecției? Pui repede mâna pe telefon și suni persoana de încredere: mecanicul. Dacă intrăm în service-ul Autonet, vom avea mari șanse să-l găsim pe domnul Nicu Alecu. Este în familia noastră de 19 ani și se consideră un doctor de mașini cu 99% dintre cazuri rezolvate.

Experiența din spate se simte…

A început meseria din 1991 cu o școală profesională de mecanică. A fost ucenic 7 luni, iar cea mai mare provocare pe atunci era să „învețe toată mașina”. Cu timpul, a devenit mai mult decât o meserie. Se consideră un doctor generalist de mașini: are auzul, văzul și mirosul foarte dezvoltate, iar dacă ar fi să aleagă o singură specializare, ar fi cea care implică motorul. Îi plac lucrurile complexe.

„E o provocare să fii mecanic”, spune cu zâmbetul pe buze. „E o meserie în care înveți continuu, apar mereu cazuri și elemente noi”. Ne atrage atenția că important este ca indiferent de problemă, să-i comunicăm exact mecanicului starea mașinii, să descriem în detaliu fiecare simptom. Abia atunci, el ne va putea spune dacă ne mai putem deplasa pe roți sau dacă e nevoie să chemăm pe cineva să ne tracteze. Mecanicul trebuie să știe exact problema: „dacă vii la mine și-mi spui că te doare piciorul, nu pot să mă uit la carii.”

Mecanic fiind, te întrebi dacă domnul Alecu are un stil diferit de condus. Tot doi ochi, două mâini și două picioare are. Cea mai importantă este atenția la volan. Într-adevăr, el știe exact cauzele problemelor, iar pentru evitarea lor știe și cum să se comporte cu o mașină, cum să nu o bruscheze: „Trebuie să-ți placă să conduci, să n-o faci doar din nevoie.” Tocmai de aceea, cele mai frecvente defecțiuni sunt cele legate de exploatare. Cu toate că a preferat mașina manuală mult timp, în ultima perioadă ar opta pentru automată, timpul pierdut în trafic fiind una dintre cauze. Autonet reprezintă pentru el a doua familie. „Aici stau mai mult decât acasă, am construit un colectiv, am instruit personal și ne înțelegem foarte bine, avem și porecle: mi se zice Nentu’.”

Cu atât de multe service-uri în oraș te întrebi de ce ai veni la noi? „La Autonet nu ești păcălit!” Ți se spun cauzele exacte: dacă defectele sunt produse natural sau artificial, în urma unui mod nesănătos de condus. Chiar și mașina pe care o lași în garaj luni întregi cu impresia că nefolosind-o va fi în stare perfectă la pornire este un vis departe de adevăr. Mașina trasă pe dreapta prea mult timp nu-ți garantează funcționalitate 100%. Plăcuțele se pot lipi de disc, iar odată ce pornești la drum, nu te mira de sunete pe care probabil nu le-ai mai auzit până atunci. „O mașină care este iubită iese în evidență. Clientul vine cu ea curată la service, este evident că e atent la exploatare, automobilul e nezgâriat, ți-e drag să lucrezi la el.”

Meseria de mecanic are viitor în România?

„E o meserie deprinsă la locul de muncă. Un mecanic va fi mereu nevoit să se adapteze. Viitorul se va concentra pe electric și va fi strâns legat de tehnologie. Toată lumea vrea să aibă facultate, iar astfel de meserii se pierd. Găsești tot mai greu un mecanic bun în zilele noastre. ”, spune el cu jumătate de gură.

Dacă erai în căutarea unui mecanic cu experiență, te așteptăm în service, să-l cunoști și să-i pună un diagnostic mașinii tale. 🙂

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>