Hybrid, plug-in hybrid sau electric? Kia te întâmpină cu toate!

În copilărie, „mașinile zburătoare” apăreau fie în desenele animate, fie în poveștile din cărțile preferate. Astăzi, putem spune că facem parte din viitor, însă nu din cel al poveștilor, ci dintr-un viitor sustenabil în care mașinile și-au păstrat roțile pe pământ și au devenit mai prietenoase cu mediul. Așa-i că e o poveste frumoasă?

În ultima vreme, tranziția de la mașinile convenționale la cele electrice ne ridică semne de întrebare: Care sunt beneficiile? Prin ce se diferențiază? Cum este experiența la volan? Piața se dezvoltă rapid și apar mereu astfel de întrebări, iar noi suntem pregătiți să răspundem la câteva dintre ele.La Kia, gama electrică prezintă tipurile tot mai des întâlnite: hybrid, plug-in hybrid, electric și cea mai nouă versiune, mild-hybrid. Toate reprezintă alternative pentru stilul tău de viață. Care sunt diferențele dintre ele? Le vom explica pe rând.

Cu automobilele hybrid, printre care se numără și Kia Niro sau noul Sorento, nu va fi nevoie să faci „plinul” la o stație de încărcare electrică. Motorul termic este asistat de unul electric, iar bateria se încarcă prin energia „pierdută” în timpul încetinirii sau frânării, deci nu ai nevoie de o priză specială. Oprești la benzinărie și faci plinul doar de combustibil.

Aproape uiți că ai o mașină de tip electric! Bine, „vei uita” este mult spus, beneficiile unei mașini hybrid se resimt de cum pornești mașina. Bateria oferă energie motorului electric pentru a porni de pe loc, pentru a accelera sau pentru a mișca mașina la viteze reduse, iar uneori motorul termic se poate opri. Datorită faptului că accelerația este asistată de motorul electric va avea emisii mai reduse. Și tot din același motiv, vei scoate mai puțini bani din buzunar, căci consumul se reduce semnificativ. Kia Niro se poate lăuda cu un record Guinness: din Los Angeles până la New York a obținut un consum mediu de 3,07l/100km. Sună bine pentru un crossover de talia lui!

Trecem mai departe și vorbim despre plug-in hybrid. Kia Niro, XCeed și Ceed SW vin și într-o astfel de variantă. Diferența dintre hybrid și hybrid plug-in PHEV este că cele din urmă pot fi încărcate și la priză. Bateria fiind mai voluminoasă, folosește energia într-un mod diferit. Poate fi condus folosind doar motorul electric pe o distanță mai mare ca cele de tip hybrid, mai exact de peste 50 de km între încărcări. Poți merge de câteva ori până la serviciu sau până la cumpărături, fără să te gândești că ai consumat benzină, iar atâta timp cât există energie în baterie, maşina va porni în modul electric.

„Vedeta” tuturor showroom-urilor auto în această perioadă este mașina pur electrică. Niro se transformă acum în e-Niro, cu autonomie de peste 450km! Emisiile sunt zero, impozitul la fel, iar când vei opri la stația de încărcare, vei constata că nu scoți din buzunar sute de lei ca să îți poți face „plinul”. Mai mult, dacă optezi pentru o priză rapidă, bateria unui e-Niro se încarcă într-un timp asemănător cu cel de încărcare al smartphone-ului tău.

La capitolul experiență la volan, te putem asigura că lucrurile sunt diferite față de o mașină convențională, însă modul în care o vei conduce îți va oferi verdictul dacă este ceea ce ți se potrivește. Mașinile electrice sunt foarte receptive, ajungând la 100km/h în doar câteva secunde, deoarece folosesc toți caii putere din prima clipă în care apeși accelerația, spre deosebire de motorul termic care poate produce cuplul maxim doar la o anumită viteză. Manevrarea este impresionantă, bateria fiind poziționată în podeaua mașinii, ceea ce oferă un centru de greutate scăzut.

Încheiem cu mild-hybrid care este cea mai nouă tehnologie apărută pe piață, dar și ceva mai simplă decât restul celor prezentate mai sus. Are beneficii asemănătoare cu cele ale unui full-hybrid. Sportage și viitoarele motorizări din gama Ceed sunt echipate cu astfel de sisteme și dețin o baterie de 48V. Funcționează întotdeauna împreună cu motorul termic pentru a reduce consumul de combustibil și al emisiilor de CO2.
Pentru hibride, impozitul este aproape zero, iar pentru toate tipurile de motorizări electrice, unele parcări din București sunt gratuite.

Lucrurile se schimbă repede în vremurile noastre, iar Kia plănuiește să aibă în gamă unsprezece automobilele electrice la nivel global în următorii cinci ani. Până atunci, bucură-te de prezent și profită de garanția unică de la Kia de 7 ani sau 150.000 km, ce acoperă pachetul de baterii și motorul electric. Te așteptăm în showroom-ul nostru de pe Calea Giulești, nr. 8D, să alegi „electricul” potrivit pentru stilul tău de viață!

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>