Pilotul Automat

Auzim adesea despre această echipare pe care o au tot mai multe mașini, dar puțini știu cu adevărat care este rolul ei și cum le poate face viața mai ușoară. Este o opțiune care-ți asigură comoditatea la drum lung. Datorită Cruise Control-ului, poți programa mașina să aibă o viteză constantă, fără ca tu să mai apeși pedala de accelerație. Sistemul este proiectat să funcționeze atunci când acul de la bord îți indică o viteză mai mare de 30 de km/h. Poate fi folosit mai ales pe autostrăzi sau drumuri expres, unde nu sunt intersecții și curbe periculoase, dar și în marile aglomerații urbane, când pierzi minute bune în trafic.

Cum îl folosești?

Accelerezi până când ajungi la viteza de deplasare pe care vrei să o impui, apoi activezi funcția. Butonul se află, de regulă, pe volan. Sistemul se va dezactiva automat când frânezi, în cazul mașinilor automate, sau când calci ambreiajul, în cazul mașinilor manuale. Care e avantajul lui? Dacă-l folosești la o viteză constantă, te ajută să economisești combustibil. Dar nu este recomandat să-l activezi dacă ai condus mult timp și simți că te-a cuprins oboseala, pentru că nu faci decât să te păcălești și să nu mai acorzi suficientă atenție drumului. Însă, pentru a preveni eventuale incidente, tehnologia actuală permite funcția de avertizare DAW (Driver Attention Warning).

Să traducem butoanele!

O: anulează funcționarea Cruise Control

MODE: Aduce sistemul ON sau OFF

RES+ : reia sau mărește viteza Cruise Control

SET- : setează sau micșorează viteza Cruise Control

În cazul producătorului KIA, Pilotul Adaptiv a apărut prima dată la modelul Niro (2016). E confortabil în situațiile când traficul este foarte aglomerat și viteza de deplasare este foarte mică, de 2 km/h. Printr-un simplu impuls, mașina accelerează sau decelerează, în funcție de autovehiculul din față.

Smart Cruise Control

Datorită acestui sistem, îți poți programa mașina să mențină o viteză constantă, dar și o anumită distanță față de vehiculele detectate în față, fără să accelerezi sau să frânezi. Îl întâlnim la Noul Sportage, Noul Ceed, Niro, Sorento și la Stinger. Distanța față de vehiculul din față se va activa automat când sistemul Smart Cruise Control este ON. Poți selecta distanța potrivită, în funcție de condițiile de trafic. (Distanța se setează mereu atunci când sistemul e folosit pentru prima dată, după ce pornești motorul!).

De ce e smart? Pentru că menține viteza pe care o setezi atunci când banda din față este liberă. Dacă nu, se adaptează în funcție de vehiculul care se află în față, încetinind sau accelerând. La utilizarea sistemului, mesajul de avertizare este afișat dacă mașina nu poate menține distanța față de mașina din față. Te avertizează, practic, că trebuie să frânezi.

În trafic, mașina ta se va opri dacă vehiculul din față oprește. Iar când vehiculul din față pornește, și mașina ta va pleca de pe loc.  Atenție, însă! Sistemul Smart Cruise Control nu poate garanta oprirea în fiecare situație de urgență și, în aceste cazuri, trebuie să frânezi. Trebuie să știi că sistemul nu poate recunoaște o mașină oprită, pietoni sau vehicule care se apropie.

Ce e important să mai știi?

În caz de urgență, tot ce trebuie să faci este să frânezi imediat, nu să apeși pe butoanele sistemului. Pilotul Automat nu se oprește complet odată ce calci frâna. Viteza rămâne în memorie și poate fi reluată dacă apeși butonul RES.

Nu te baza pe pilotul automat, pentru că fiecare drum are obstacole, dar și participanți la trafic cărora trebuie să le acorzi atenție.

Cu ajutorul acestor sisteme, drumurile lungi devin mai puțin obositoare, iar aglomerațiile din marile orașe mai ușor de suportat. De asemenea, alături de garanția de 7 ani, în limita a 150.000 de km, îți dau siguranța și încrederea că ai făcut o alegere bună atunci când ai ales un automobil Kia.

 

2 Comments

  • cupryan| 09.06.2019 at 07:34 Răspunde

    Bunsă ziua !
    Aveți idee dacă pe un kia cee’d din 2011: 1,6 crdi se poate monta pilot automat?
    Precizez că nu are din fabrică. 
    Dacă da ce-mi recomandați?
    Mă refer la modele, linkuri de unde pot face comanda si dacă cumva îmi trebuie un cod al mașinii.
    Mulțumesc!

  • Anonim| 25.07.2020 at 21:43 Răspunde

    Salut! Am vw t5,i am adaptat pilotul automat,am urmat toți pași de instalare,conectare. Se aprinde martorul in bord,atunci când îl setez (ON) .. dar nu are nici un răspuns .. nu se setează viteza.. aveți idee ce as putea sa fac? Mulțumesc anticipat!!!

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>