Ceața, adevăr și… provocare!

Suntem în acea perioadă a anului în care buletinele de știri încep cu informația: „Este cod galben de ceață în… “. Acest fenomen meteo apare mai ales dimineața și seara. Dacă deplasările din a doua parte a zilei le-am putea amâna, de cele mai multe ori, dimineața trebuie să mergem spre serviciu. Prin ceață.  Astăzi vorbim despre fumul fără miros, care îneacă privirile și uneori, poate cauza dureri de cap. În loc de pastile, dăm cu informații!

Ieși în evidență!

Ceața poate fi imprevizibilă. Uneori, își face simțită prezența timid, alteori aduce probleme și la câțiva metri deplasare, mai ales dacă vorbim despre cea care vine în valuri, derutând șoferii. Important e să te faci vizibil/ă. Proiectoarele de ceață trebuie aprinse obligatoriu, împreună cu faza scurtă. În niciun caz să nu folosești faza lungă pentru că aceasta va înrăutăți vizibilitatea, mai ales dacă e noapte, iar farurile ar trebui reglate să bată cât mai jos.

Dacă în spatele tău nu se află nicio mașină, este important să ții aprinse luminile de ceață, iar dacă cineva se apropie, mai bine le oprești: îl poți perturba pe cel din spatele tău.

Ochi în ceață, picior pe frână

Dacă ceața ți-a pus un strat între ochi și asfalt, pune piciorul pe frână și încetinește, ca să poți circula în siguranță. Pe de altă parte, dacă mergi exagerat de încet, poți deveni un pericol pentru cei care vin mai repede din spate. E clar că un drum prin ceață va fi mereu însoțit de provocări, tocmai de accea, atenția trebuie să fie sporită. Ar fi bine să conduci preventiv, pentru a putea evita orice surpriză ar apărea.

Dacă drumul are o singură bandă pe sens, iar cel din fața ta merge încet, evită depășirea.

Singur/ă în mașină? Ia o pauză de la condus!

În niciun caz, pe timp de ceață să nu te oprești pe carosabil, mai ales dacă simți că nu poți stăpâni situația. Concentrează-te cât de mult poți până ajungi într-o parcare sau oprește-te în afara carosabilului cu luminile de ceață și avarie aprinse, iar când simți că poți porni în siguranță, pune-te în mișcare!

Încearcă să nu-ți focusezi ochii în același loc, ci să-i miști constant, atât cât e posibil, iar dacă ai obosit, bine ar fi să iei pauza de care-ți ziceam mai sus. Măcar 15 minute să te odihnești.

Foarte bine ar fi să păstrezi liniștea în mașină. Muzica sau orice altă sursă de gălăgie te va distrage, când concentrarea ta trebuie să fie la cote maxime.

Oglinzile și geamurile strălucesc?

Dacă ceața de afară e densă, iar imaginea îți va fi încărcată și de praful de pe geamuri, șofatul va deveni și mai greu. Verifică starea ștergătoarelor! Ele te vor scoate din impas, iar dacă nu mai dau randament, te așteptăm in service!

Cu toate că ceața reprezintă o provocare, important este modul în care tratezi situația. Conduita preventivă și concentrarea vor face super echipă în acest caz. Îți dorim cât mai multe drumuri clare! 🙂

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>