Înmatricularea, distracția cu bătaie de cap

„Ce număr să-mi pun la mașină?” Sigur te-ai gândit măcar o dată la o combinație preferată, poate chiar și atunci când încă nu erai șofer. Găsirea unui număr de înmatriculare potrivit mașinii tale nu-i chiar muncă ușoară, iar înainte de a o plimba pe șoselele pline de provocări, trebuie să te asiguri că are botezul făcut.

Acum vreo 30 de ani, străzile Bucureștiului nu cunoșteau aglomerația. Arătau ca ale noastre… în august. Diferențele se văd cu ochiul liber: pe atunci erau 100.000 de mii de mașini în București, iar acum sunt cam două milioane. Nu ne miră de ce. Pe vremea aceea, benzina era destul de greu de obținut, deoarece exista o rație lunară a șoferilor. Pentru economisire, s-a luat decizia ca mașinile să circule alternativ în zilele de duminică, în funcţie de numărul de înmatriculare. Atunci, literele erau înlocuite cu cifre: într-o săptămână circulau doar maşinile cu numere pare, iar în cealaltă duminică, ieșeau la plimbare cele cu numere impare.

Mulți preferă să păstreze numerele pe care le-a ales vechiul proprietar la timpul lui, ca să nu mai plătească taxele aferente. Însă, în cazul în care mașina este nouă, acest pas e obligatoriu. Te poți lăsa pe mâna calculatorului care să-ți genereze un număr aleatoriu sau poți căuta inspirația pentru unul care să te reprezinte cel mai bine, dar care are și cerințe mai pretențioase.

Să zicem că deja știi cum se va numi mașina ta. Oricât de mult ți-ar plăcea combinația, ar fi bine să te gândești și la câteva de rezervă. De ce? Pentru că există niște numere speciale care nu sunt alocate populației, în jur de 1500 de combinații. Deci, ca să fii informat/ă pentru a lua o alegere potrivită, urmează trei pași care vor da undă verde inspirației:

  • Să nu fie acronime ale unor înstituții, cum ar fi: SEL, DEP, POL, SRI, MAI.
  • Să nu aibă conotații sexuale sau licențioase.
  • Să nu înceapă cu literele I sau O, pentru a nu fi confundate cu numere.

Cei mai mulți aleg numere care să-i definească: de la combinații ale numelui, la date de naștere, jocuri de litere, preocupări sau chiar stări. Unii dintre ei n-au cum să nu se remarce pe stradă cu numere precum B-555-SSS sau B-777-ZZZ. Noi venim cu un pont. Înainte de a ajunge la programarea de la ghișeu, verifică disponibilitatea numărului online. Intră aici și asigură-te dinainte. Însă, ai grijă! Verificarea nu înseamnă și rezervarea numărului! Dacă e un număr la care râvnesc mulți, fă-ți stocul dinainte cu alte variante mai originale.

Pașii pe care trebuie să-i urmezi și actele de care ai nevoie pentru înmatricularea mașinii le-am documentat deja într-un alt articol, iar ca să vezi de acasă în ce stadiu se află plăcuțele tale, introdu datele aici și vei primi în timp real răspunsurile pe care le aștepți.

CD înseamnă că mașina face parte din corpul diplomatic, iar CO cetățean de onoare. FA sunt forțele armate, TC reprezintă transportul consular, iar A armata. Ai văzut bine, tot numere românești sunt, doar că un civil nu le poate avea. De obicei, prin geamul acestor mașini vei da cu ochii de un agent diplomatic  sau mai mulți. Ei pot achiziţiona mijloace de transport atât pentru uzul oficial, cât şi pentru cel personal.

La prima vedere, înmatricularea autovehiculului pare să fie partea distractivă din achiziția unei mașini, însă și ea îți va da câteva bătăi de cap. Noi te asigurăm că partea distractivă e atunci când ne calci pragul showroom-ului pentru a-ți alege modelul care-ți va completa personalitatea.

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>