Când „clipesc” farurile, strigă după ajutor!

În mod normal, când apeși butonul de avarii, mașina ta nu se simte bine: o defecțiune afectează bunul mers al lucrurilor. În traficul tot mai aglomerat, acestui buton pare să i se fi atribuit și alte scopuri decât cele existente în legislație, iar anumiți șoferi ajung să abuzeze de folosirea lui.

Legea prevede următoarele situații în care butonul de avarie este acționat corespunzător:

  1. Când automobilul suferă anumite defecțiuni care pun în pericol deplasarea, devine un obstacol pentru cei din jur, iar avariile trebuie puse în funcțiune până când automobilul este scos de pe carosabil. Ajungi într-o astfel de situație când faci pană de cauciuc sau când automobilul are diverse defecțiuni la motor.
  2. Problema de mai sus pune automobilul în situația de a fi supus remorcării. În acest caz, luminile de avarie trebuie să funcționeze atât la mașina remorcată, cât și la cea care o tractează, iar viteza va fi una redusă. Nu uita! Bara cu care se tractează mașina avariată trebuie să fie de patru metri, în cazul în care este metalică, și între trei și cinci metri pentru bara flexibilă, în cazul în care sistemul de direcție și frânarea încă funcționează.
  3. Dacă mașina suferă anumite defecțiuni, dar se poate deplasa, viteza va fi foarte mică. Din această cauză, trebuie să-i atenționezi pe ceilalți participanți la trafic prin folosirea avariilor. Depășirea ei ar fi recomadată în acest caz, respectând bineînțeles și celelalte reguli de circulație.

Legislația vizează doar cazurile de mai sus, când vorbim despre folosirea corespunzătoare a luminilor de avarie. Dar, dacă aruncăm o privire în trafic, acestea sunt folosite tot mai des, chiar dacă automobilele respective sunt „ca noi” și nu par a avea vreo defecțiune. Iată două situații în care luminile de avarie sunt folosite greșit:

Staționarea într-un loc nepermis cu luminile de avarie aprinse este interzisă, iar unii șoferi au impresia că așa vor scăpa nepedepsiți.

A mulțumi este gestul pe care am fost învățați să-l facem de mici. Însă, „a face cu ochiul” în trafic cu ajutorul avariilor nu este un mod recomandat de a-ți arăta aprecierea. Există riscul ca cel din spatele tău să nu fie familiarizat cu acest „tip de limbaj” și să devină confuz.

Îți dorim drumuri cât mai frumoase în care să nu fii nevoit/ă să apeși triunghiul din bord! 🙂

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>