De ce nu e bine să-ți lași mașina în soare?

Dacă ar fi să caracterizăm experiența la volan pe timpul verii, ne-am putea gândi la peisajele frumoase descoperite în întregime prin plafonul panoramic al lui Sportage, efectul de „oglindă” al șoselelor încinse și… căldura din mașina parcată la soare. Canicula parcă transformă habitaclul automobilului într-o saună. Și parcă nu ne plac astfel de experiențe, când suntem în hainele de serviciu sau pregătiți să plecăm la o întâlnire importantă. Problema se poate rezolva rapid, dar contează mult ce pași urmezi. Discutăm în continuare despre cum poți transforma habitaclul mașinii într-un mediu răcoros.

Un prim lucru pe care îl poți face este să „cercetezi” parcarea. Mulți șoferi caută umbra când vor un loc de parcare, dar dacă nu ai prea mult succes, orientează-te spre locurile unde crezi că umbra se va așeza prima dată. În mașină va fi cald, dar nu la fel de tare, iar soarele nu va avea efecte negative asupra vopselei și geamurilor. Soarele poate decolora tapițeria, crește vulnerabilitatea parbrizului si poate deteriorara vopseaua. Dacă ești nevoit/ă să parchezi la soare, e bine să ai în portbagaj un parasolar. Va reflecta lumina și va proteja interiorul de razele soarelui.

Ai deschis ușa mașinii, iar valul de aer cald ți-a amintit de zilele caniculare de pe plajă? Sigur nu ai un șezlong pentru puțină relaxare. Instinctul este să pornești aerul condiționat la maximum, însă nu este tocmai alegerea potrivită. Dacă mașina nici nu se află în mișcare, compresorul nu va funcționa eficient. Lasă ușa sau geamurile deschise și așteaptă ca habitaclul să beneficieze de aer proaspăt. Așa, nici sistemul de climatizare nu va fi suprasolicitat.

Scaunele din piele oferă cu siguranță un aer elegant, însă odată ce au contact cu soarele pentru o perioadă mai mare, emană o căldură greu de suportat. Poți rezolva această problemă destul de simplu: așază pe scaune un material textil, cât timp mașina este parcată, ca soarele să nu încingă pielea. Dacă ai uitat, stai liniștit/ă poți redresa lucrurile prin folosirea unei lavete umede pe care să o treci pe suprafața pielii: așa scaunele vor fi mai ușor de suportat, deoarece apa va mai absorbi din căldură.

Nu este suficient doar ca sistemul de climatizare să funcționeze, ci să fie igienizat. Alergenii se pot dezvolta în astfel de medii, iar sănătatea sistemului respirator va avea de suferit. Programează o vizită la service, iar specialiștii noștri se vor ocupa ca aerul din habitaclul tău să fie din nou proaspăt.

Sistemul Start&Stop poate fi foarte folositor când vine vorba despre consumul de combustibil. Însă, în zilele foarte călduroase, eficiența sistemului de climatizare scade, deoarece oprirea motorului determină  și oprirea compresorului climatizării.

Orientarea corectă a gurilor de ventilație este un pas important. Deseori, poate ești tentat/ă să le orientezi spre tine, dar nu este varianta eficientă. Bine ar fi să le orientezi spre plafonul mașinii, așa habitaclul se va răci mai rapid și nici nu vei simți porțiuni cu aer mai rece pe corp.

Un ultim sfat nu se referă la răcirea și păstrarea interiorului răcoros, ci la verificarea presiunii anvelopelor. Ele s-ar putea supraîncălzi, iar presiunea se modifică. Nu uita să verifici presiunea anvelopelor mai ales dacă știi că ai de făcut drumuri lungi! 🙂

Chiar dacă vremea călduroasă nu te îndeamnă la plimbări sau vizite, în cazul în care îți dorești o nouă mașină, showroom-ul nostru te așteaptă cu cele mai fresh oferte. Te așteptăm pe Calea Giulești, nr. 8D! 🙂

 

2 Comments

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>