Drumuri bune în orice condiții
- 27.01.2020
- Autonet
- Posted by Autonet Kia
- Leave your thoughts
Despre distanța din punctul A, în punctul B, auzim prima dată la problemele de matematică. E denumită X, de multe ori. Astăzi nu mai vorbim despre valoarea lui X, ci despre condițiile în care distanța X poate fi parcursă. O zi cu vreme frumoasă, alături de familie și cu muzica preferată pe fundal poate însuma pentru X condițiile care aduc bucurie. Astăzi, ne îndreptăm atenția spre celelalte condiții, care ne fac călătoriile mai grele, distanțele să ni se pară mai lungi și nervii să se activeze… Le menționăm pe scurt, pentru a vedea cum le putem evita sau cum putem trece mai ușor prin ele.
Vizibilitatea redusă
Condițiile meteo nefavorabile aduc fenomene ce pun în dificultate vizibilitatea drumului. Dacă nu poți vedea eventualele pericole, ci doar să le anticipezi, trebuie să mergi cu viteză redusă, să eviți depășirile și să păstrezi o distanță semnificativă față de mașina din față. Bine ar fi să te asiguri că ștergătoarele sunt în cea mai bună formă.
Starea carosabilului
Dacă afară se depune primul strat de zăpadă peste gheața deja formată sau ploaia aduce apă și creează noroi, va trebui să eviți să frânezi sau să accelerezi brusc și să ai neapărat anvelope de iarnă. Când zăpada s-a depus într-un strat gros, încearcă să conduci prin locurile mai puțin acoperite sau pe urmele altor mașini, pentru a nu rămâne înzăpezit/ă.
Piatra cubică devine periculoasă mai ales când plouă. În România este prezentă în orașe medievale, precum Brașov, Sibiu sau Sighișoara. Pentru a atenua efectele create de piatra cubică ar fi bine să reduci viteza, indiferent de condițiile meteorologice, iar dacă plouă, încearcă să nu frânezi brusc.
Drumuri la înălțime
Știm deja că drumurile de munte nu sunt ușor de parcurs, mai ales de un începător. Poți întâmpina vânt puternic, pante și rampe, curbe dese și strâmte și chiar versant instabil. Ar fi bine să sporești atenția și să ai în mașină toate instrumentele necesare în caz că se strică ceva.
Vântul puternic
Chiar dacă ești în mașină, asta nu înseamnă că ești ferit/ă de condițiile extreme. Vântul lateral puternic te-ar putea determina să tragi pe dreapta. Ai grijă să cauți un loc adăpostit și să te îndepărtezi de celelalte mașini, mai ales dacă sunt mai mari, deoarece își pot pierde rapid echilibrul.
Grindina
Când norii fioroși trimit grindină, ar fi bine ca în acele momente să nu fii pieton. Chiar și așa, la volan, viteza trebuie redusă, sau chiar să oprești automobilul când grindina are dimensiuni semnificative, iar vizibilitatea este scăzută. Asigură-te că mașina ta are luminile aprinse și poate fi observată în avans. Parbrizul tău poate avea de suferit, așa că încearcă să-l protejezi de grindină acționând cu presiune din interior pe suprafața lui.
Aglomerația
Deja știm orele de vârf la care evităm să ieșim cu mașina pe stradă. Uneori, însă, necesitatea ne împinge să înfruntăm marea de mașini care blochează orașul. Când te afli în mijocul celorlalți participanți, trebuie să fii mai atent/ă decât de obicei la tot ce se întâmplă în jurul tău și să dai dovadă de prudență.
Fiecare provocare trebuie întâmpinată cu mult calm și respectarea regulilor de circulație. De asemenea, o conduită preventivă te poate feri de situații neplăcute.
Înainte de orice drum, mai ales dacă ai de parcurs o distanță mai lungă, trebuie să te asiguri că ai în mașină tot ce îți trebuie în caz că apare o situație imprevizibilă: alimente, apă, plinul făcut, baterie la telefon și poate chiar haine mai groase sau pături. Nu știi niciodată când îți vor fi de folos.
Trebuie să fii atent/ă la regulile drumului și ale țării în care te afli. Pe lângă respectarea lor, ține cont de tine: nu te urca la volan dacă resimți multă oboseală!