Două sau patru roți? Regulile trebuie respectate de toți!

Astăzi vorbim despre biciclete… Nu, încă nu a lansat Kia vreuna, dar crește numărul celor care aleg mobilitatea pe două roți în marile orașe, așa că vorbim pe scurt despre legătura șofer-biciclist.
5,3% dintre români se deplasează cu bicicleta, arată un studiu făcut în 2019. Putem spune că sunt curajoși: pedalează contra vântului, simt stropi de ploaie când se așteaptă mai puțin, iar dacă dau peste vreo groapă ascunsă, trebuie să aibă grijă să pice… în picioare. Însă, când pista bicicletelor se transformă în marginea șoselei, atât bicicliștii, cât și șoferii trebuie să fie precauți pentru a nu întâmpina incidente. Facem mai jos o listă cu reguli de respectat pentru un drum liniștit.

Spațiul face diferența

Nu, nu ne referim aici la cosmosul înstelat, ci la acel un metru și jumătate pe care trebuie să ți-l iei ca marjă în momentul în care ai de gând să depășești vreun biciclist. Imaginează-ți că așa cum noi încercăm să nu trecem peste vreo groapă, tot așa le evită și ei prin ocolire. Acest spațiu te ferește de acțiunile necontrolate și oferă confort pentru toți participanții la trafic.

Semnalizarea este importantă în orice moment

Chiar dacă în jurul tău nu este nicio mașină, atunci când vrei să oprești pe dreapta, semnalizează indiferent de situație. Biciclistul este și el participant la trafic și are nevoie să cunoască intențiile pe care le ai, pentru a nu-i face pobleme. Uneori, semnalizarea este folositoare chiar și pentru pietonii aflați în apropiere. Deci, nu uita să te asiguri că farurile mașinii tale fac cu ochiul. 🙂

Deschiderea ușilor

A devenit un instinct verificarea oglinzilor în momentul în care ieșim din mașină. Chiar și așa, bicicliștii nu au 100% încredere când trec prin dreptul tău, s-a întâmplat de multe ori ca ei să se oprească într-o ușă abia deschisă.  Așa că, pentru siguranța lor, dar și a ta, cel mai bine e să previi astfel de situații.

Viteza nu se măsoară din ochi

Să presupunem că ești gata să virezi la stânga, dar în fața ta se apropie un biciclist. Primul instinct ar fi să te gândești că ești mai rapid decât el, însă această gândire îți poate crea surprize neplăcute. Dacă înainte de viraj, ai măcar o secundă de ezitare în care te gândești că ar fi mai bine să îi acorzi prioritate, atunci fii sigur/ă că instinctul nu te înșală.

În încheiere, notăm pe scurt regulile de circulație pe două roți. E bine ca șoferii să le cunoască, pentru a înțelege mai bine comportamentul bicicliștilor în trafic.

  • viraj la stânga/dreapta: biciclistul ridică mâna la un unghi de 90 de grade față de corp, în direcția pe care urmează să se deplaseze;
  • oprire: ridicarea mâinii deasupra capului.

Un lucru este cert: armonia șoselelor se poate crea prin respectul pentru fiecare participant la trafic, adoptarea conducerii defensive și de ce nu, sistemele de siguranță cu care automobilele Kia vin la pachet.

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>