Fii ECO pe patru roți!

„Sustenabilitate” este un cuvânt auzit tot mai des aproape în toate domeniile de activitate. Ce este? DEX zice că: felul în care ne desfășurăm existența, fără să epuizăm resursele și să nu distrugem mediul. Astfel, încercăm tot mai mult să reciclăm, să reducem consumerismul și să transformăm mediul într-o casă primitoare pentru mai multe generații de acum încolo.

Cum putem îmbunătăți și mai mult acest stil de viață? Prin conducerea ecologică.

Condusul ecologic înseamnă că atunci când ești la volanul mașinii, ea nu va cere prea des la pompa de combustibil, iar noxele emise în aer pot scădea semnificativ. Cum reușești asta? Sunt câteva puncte de atins pentru a te declara șofer eco.

Mașina nu este loc de depozitare

Uiți să demontezi portbagajul suplimentar când nu ai nevoie de el, iar lada frigorifică pe care o luasei în weekend la picnic, tot în mașină a rămas? Ar trebui să le găsești alt loc. Orice greutate în plus îți poate suprasolicita mașina și vei consuma mai mult carburant. Plus că, dacă scapi de suportul pentru biciclete, de portbagajul suplimentar și menții o viteză care să nu depășească suta prea mult, mașina ta devine aerodinamică, fără să-i montezi alte spoilere. Va consuma mai puțin, deoarece rezistența contra aerului se reduce și te vei bucura de performanțele ei fără să o suprasoliciți.

Anvelopele fac jocul

Știi regula, măcar o dată pe lună e bine să verifici presiunea anvelopelor la rece. Dacă nu e în limitele normale, aceasta poate aduce un consum suplimentar de carburant și chiar scădea eficiența rulării.

Este recomandat să schimbi anvelopele după ce ai parcurs 10.000 de km, iar reciclarea ulterioară este valabilă și în cazul lor. 🙂

Mângâie accelerația, nu o brusca!

Felul în care conduci determină și comportamentul mașinii tale. Ar fi bine să adopți un comportament defensiv la volan. Dacă anticipezi din timp pericolele, piciorul îți va fi mai ușor când apeși frâna sau accelerația, iar tu te vei bucura de ele mai mult timp. Să nu uităm, sunt două piese consumabile.

Când staționezi pentru câteva minute bune, ar fi bine să oprești motorul, iar periodic să verifici eficiența lui într-un service autorizat. Nu uita! Uleiul pe care îl folosești trebuie să fie cel recomandat mașinii tale.

Când ceva nu este în regulă, mașina va avea grijă să te atenționeze prin diverse moduri. Fii atent/ă și la felul în care „respiră”. Dacă scoate din plămâni fum de culoare neagră, înseamnă că mănâncă prea mult combustibil. Dacă fumul este albastru, înseamnă că nivelul uleiului a scăzut.

Planifică-ți traseul și ia-ți parteneri de drum!

Este neplăcut să nu nimerești din prima destinația. Planificarea traseului sau folosirea unui sistem de navigație îți vor rezolva această problemă și te vor ajuta să eviți zonele aglomerate.

Să nu uităm că mașina are, de obicei, cinci locuri, iar pentru fluidizarea traficului, e indicat să se ocupe și cele din afara volanului. 🙂

La capitolul reducerea carburantului intră și folosirea rară a sistemului de climatizare și schimbarea treptelor de viteză succesiv, pentru a rula cu o viteză constantă, recomandată.

Ca să conduci și mai ECO:

Optează pentru automobile construite să aibă grijă de natură. Familia Ceed se înnoiește prin noul sistem mild-hybrid, Niro este deja binecunoscutul hibrid din gama modelelor Kia, iar Noul Sportage îl ajunge din urmă: vine cu un sistem de propulsie mild-hybrid. Acesta oferă un plus de putere mașinii cu ajutorul bateriei de 48 de volți, iar emisiile de CO2 sunt reduse cu până la 7%, conform New European Driving Cycle.

Tu ce faci ca să fii mai ECO? 🙂

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>